Engelsk EU-debatt – med EØS-illusjoner på nei-sida

Grasrot-konferansen Momentum er i gang parallelt med Labours landsmøte i Liverpool denne helga. Det dirrer av EU-uenighet, som på debatten i går om Brexit.IMG_1729.JPGBildet: Ann Pettyfor snakker til fullsatt sal om sitt syn på Brexit, flankert av Paul Mason og Costas Lapavitsas (rett bak) som framsto som den eneste EU-motstander i panelet.

Applausen braket løs flere ganger  og ga gjenlyd mellom veggene i den gamle industrihallen i Baltic Market i Liverpool under innleggene til Costas Lapavitsas. Den gresk-britiske økonomen var den eneste som hadde et utvetydig råd til britene om Brexit-prosessen: Vi må bryte med EU og skape et nytt europeiske samarbeid.

Men det lød også solid applaus for Ann Pettifor, økonom og leder for tenketanken PRIME, som var en like kompomissløs forsvarer for fortsatt britisk EU-medlemskap. Det fins kun to alternativer, en «hard Brexit» (som britene kaller et totalt brudd med EU)  eller «remain», dvs å luske tilbake til EU hvis britene ikke oppnår noen avtale. En «soft Brexit» er ingen reell mulighet, mente Pettifor.

Norge pluss  – EØS på engelsk

Det siste var et stikk mot Paul Mason, tv-journalisten og forfatteren som er en av de mange fra revolusjonære og marxistiske partier til venstre for det britiske arbeiderpartiet som de siste par åra har meldt seg inn i Labour. Han har skrevet og sagt mye om brexit-taktikken til Labour det siste året og er en talsmann for en myk brexit som han har gitt et eget navn: Norway plus!

Det henspeiler på en EØS-liknende avtale der britene må kjempe for å forbli både i EUs indre marked og tollunion. Hva Mason mener med «pluss» til denne EØS-modellen var uklart i debatten i Liverpool. I en twittermelding 21. september framsatte han denne modellen på ny etter Theresa Mays møte med EU i Saltzburg: https://twitter.com/paulmasonnews/status/1043041535443562496

I debatten sa Mason at «resultatet av folkeavstemningen gjelder fortsatt», dvs at folkets nei må respekteres. Men med nye forhandlinger langs en Norway Plus-linje, skal dette legges ut til ny avstemning, der et eventuelt nei til avtalen vil bety at britene forblir i EU, slik han formulerte det i en artikkel i New Statesman i sommer. Dermed ender han opp med samme standpunkt som mange anti-brexitere har hamret løs på siden 2016, nemlig kravet om en ny folkeavstemning som i realiteten er en oppfordring til å si «vi angrer».

Dette er symptomatisk for den forvirring som rår blant EU-skeptikere i Labour nå. Og Paul Mason tok seg heller ikke tid til å reflektere over det dilemma som hans søsterparti i Norge befinner seg i gjennom sin kritikkløse tilpasning til EU via EØS-avtalen. Det er blitt Det norske Arbeiderpartis største hodepine, sist synliggjort i partiets beslutning om å gå mot EUs såkalte Jernbanebakke IV, hardt presset av fagforeningsmedlemmer som de er.

Brexit var årelangt konsentrert sinne

Costas Lapavitsas, som for øvrig også besøkte Popvenstre i Oslo i sommer, var klar i sin tale etter at en debattant hadde framhevet EU som «fredsprosjekt» og behovet for å «reformere EU fra innsida».

-La oss snakke om det EU vi ser i dag, ikke det som var for 30-40 år siden! EU er en nyliberal maskin som systematisk skaper forskjeller, ikke bare mellom folk i det enkelte land, men mellom landene i EU. Maastrich-avtalen og det indre marked er den viktigste grunnen til at EU er blitt denne maskinen. Derfor må vi ut av det indre marked og foreta et totalt brudd med EU, sa Lapavitsas som også høstet stor applaus for dette utsagnet:

-Vi er for internasjonalisme. Men internasjonalisme for arbeiderklassen er ikke det samme som internasjonalisme for multinasjonale kapitalister i EU. Brexit-flertallet var uttrykk for konsentrert sinne og frustrasjon over mange år blant britiske arbeidende mennesker. Da kan ikke Labours svar bli at vi skal inn og «reformere EU», sa Lapavitsas som for øvrig ikke er medlem av Labour, men definerer seg sjøl til venstre for partiet.

EU kan splitte Labour hvis ikke Jeremy Corbyn klarer å balansere totalt motsatte standpunkter på partiets landsmøte utover i uka. Kjernepunktet er spørsmålet om en ny folkavstemning, noe Corbyn åpnet for søndag på landsmøtet. https://www.theguardian.com/politics/2018/sep/23/corbyn-would-back-labour-membership-call-for-second-referendum

Men det forutsetter at statsminister May nekter å ta med seg Labours krav om bedre arbeiderrettigheter og miljøkrav tilbake til EU-forhandlingene. I så fall vil Labour kunne stemme ned hele Mays brexit-forslag og åpne for en ny folkeavstemning, noe 100 lokallag i Labour har vedtatt at de ønsker.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s