Blåser solid vind for det belgiske revolusjonære arbeiderpartiet PTB

En ny meningsmåling, gjengitt i den belgiske storavisa Le Soir, ville gitt PTB 16 seter i parlamentet hvis det hadde vært valg i dag. Også de grønne gjør gode målinger i nok et land der sosialdemokratiet strever med oppslutninga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den siste målinga, utført av Ipsos, viser at Det belgiske arbeiderpartiet PTB (som det heter i den fransktalende delen av Belgia) og PVDA (det flamske navnet på samme parti) viser at partiet befester sin posisjon særlig i Flandern, men også i Brussel. PTB har i mer enn et år ligget sensasjonelt høyt på målinger i det fransktalende Vallonia der de på en måling i fjor høst lå an til å bli største parti. Dette resultatet var det flere i ledelsen i PTB, Parti du travail de Belgique, som tvilte på ga et riktig bilde av virkeligheten, og som ikke minst har vært et resultat av en bølge av misnøye med det sosialdemokratiske partiet PS i Vallonia.

Bygger seg sakte opp i Flandern

Den nye målinga som ble offentliggjort i går (9. mars) viser at PVDA nå er i ferd med å bli et reelt alternativ på venstresida i det sterkt nasjonalistisk dominerte Flandern. Med 6 % har PVDA utsikter til flere seter fra denne regionen, deriblant partiets leder Peter Mertens som kommer fra Antwerpen. I hovedstaden Brussel, som har status som egen region, får PTB 7,4 %, noe som nesten er en dobling siden valget i 2014. Og i Vallonia ligger PTB på hele 17,3 % – som tredje største parti.

https://nieuws.vtm.be/politiek/de-grote-peiling-socialisten-stijgen-n-va-blijft-pieken

Det er nok særlig gjennombruddet i Flandern som gleder PTB/PVDA-ledelsen. Partiet nærmer seg det ytterliggående høyrepartiet med fascistisk islett, Vlaams Belang, som nå får 9 prosent og har falt fra et toppunkt på nær 15 % i 2016. Flandern er Belgias mest folkerike region, og det vil være avgjørende at PTB/PVDA erobrer flere stemmer her for å etablere seg som et landsdekkende arbeiderparti i skarp konkurranse med sosialdemokratene.

Sterke i Vallonia, men vil ikke i regjering

I fjor sommer fikk PTB en måling som gjorde dem til største parti Vallonia (24,9 % på et annet meningsmålingsinstitutt). Den gang sa partiets leder at de var fast bestemt på ikke å gå i regjering i delstaten Vallonia, fordi både partiet og grasrotbevegelsene er for svake til å møte motkreftene hvis en ny politi9kk skal settes ut i livet.

https://halvorfjermeros.wordpress.com/2017/07/07/belgiske-marxister-er-storst-i-maling-men-vil-ikke-i-regjering-for-partiorganisasjonen-er-sterkere/

I den nye målinga går PTB ned 1,6 prosentpoeng fra 18,9 % fra forrige Ipsos-måling før jul i fjor. Det gjør dem til tredje største parti i Vallonia der et hardt prøvd sosialdemokratisk PS har falt fra 32 % under valget i 2014 til nå 23,9 %. De grønne i partiet Ecolo gjør det også sterkt med en rekordmåling på 13,5 % både i Brussel og Vallonia.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s