Nytt løft for belgiske PTB – nr. 3 på ny måling i Brussel

Peiling 2017.jpg

Det marxistiske arbeiderpartiet PTB (som heter PVDA på flamsk/nederlandsk) har fått en ny sterk meningsmåling som ville gjort partiet til Belgias femte største i parlamentet med 13 plasser om det hadde vært valg. Gjennombruddet i Flandern hilses med størst glede i PTB-ledelsen.

En ny meningsmåling i helga fra det store belgiske meningsmålingsinstituttet Grand barometre, i samarbeid bl.a. med storavisa Le Soir, bringer nye overskrifter om det oppadstigende revolusjonære arbeiderpartiet PTB i belgiske media. Partiet har hatt et oppsving som har vakt internasjonal oppmerksdomhet i løpet av det siste året. Denne målinga bekrefter at det ikke har vært et blaff:  http://www.rtl.be/info/belgique/politique/grand-barometre-le-ptb-confirme-sa-position-de-3e-parti-885409.aspx?dt=18%3A59

Flandern og Brussel følger Vallonia

Det er i Vallonia, den fransktalende sørlige regionen som utgjør om lag halve Belgia, som har hatt den største framgangen. Før jul fikk PTB 18 % i en annen måling. https://halvorfjermeros.wordpress.com/2016/12/05/det-ingen-skulle-tru-at-nokon-kunne-snu/

Denne gang har PTB stabilisert på 16,3% som tredje største parti på Grand barometres måling. Det er særlig saken rundt handelsavtalen CETA mellom EU og Canada som har skapt brudulje i det vallonske parlamentet, og særlig det liberale partiet MR ser ut til på ha tapt på det. På motsatt side fins miljøpartiet Ecolo som har gjort et sprang opp til 11,2% (pluss 3,7), trolig også et uttrykk for CETA-motstanden.

Viktige for PTB-ledelsen er imidlertid gjennombruddet i Flandern, den nordlige regionen som er sterkt preget av separatistiske strømninger og nasjonalistiske partier på indre og ytre høyre. PTB, eller PVDA som partiet heter i den flamsktalende regionen, har slitt med å løfte seg her. Nå måles de for første gang over 5%, noe som ville gitt partiet to seter i patlamentet fra Flandern. Totalt ville PTB tatt et kjempesprang fra to til 13 representanter i det nasjonale parlamentet om dette hadde vært valgresultatet. Framgangen skyldes også ny galluprekord i Brussel – som er en egen region – med 12,1% for PTB. Som i Vallonia er partiet nå også det tredje største i den belgiske hovedstaden med sine mer enn en million innbyggere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s