Utålmodig Sinn Fein tvinger fram nyvalg når de bryter nord-irsk regjeringssamarbeid

 

Bildet: Nordirsk førsteminister og viseførsteminister Arlene Foster og Martin McGuinness.

Både brexit, gamle grensekonflikter og direktestyre fra London spøker bak krisa som er skapt etter at Martin McGuinness, Sinn Feins viseførsteminister i Nord-Irlands regjering har trukket seg. Men den direkte årsaken er en offentlige pengeskandale. 

En tydelig syk Martin McGuinness sto fram på nord-irsk tv mandag og erklærte at han trakk seg som viseførsteminister fordi det ikke har lykkes ham å komme til en løsning i en skandalesak om offentlig pengesløseri der den nord-irske førsteminister Arlene Foster etter Sinn Fein-ledelsens  mening har sittet som proppen i systemet og har sabotert samarbeidet: http://www.anphoblacht.com/contents/26580

Pengeskandale etter skrantende samarbeid

Dermed trekker han med seg Foster i fallet, for regjeringsamarbeidet i Belfast er basert på et styringsmandat der de to største partiene, det republikanske Sinn Fein og det britisk-lojale DUP (Democratic Unionist Party) har delt på makta. Dette er en ordning som har vart i 10 år som et resultat av langfredagsavtalen, den som satte en endelig stopp for «The Troubles» i Nord-Irland. Martin McGuinness symboliserer den utviklinga Sinn Fein har hatt siden 1970-tallet og fram til nå, fra aktivt støtteparti for den republikanske armeen IRA til viktig posisjonsparti Nord-Irland. Med nyvalget åpnes det opp for mange nygamle stridslinjer.

En langvarig konflikt om et opplegg for fornybar energi, kalt «cash for ash», kom til overflaten i høst. En sløsing på kanskje så mye som 500 millioner skattebetalerpund, (mer enn 5 mrd. kr.) kunne ha blitt resultatet, noe Martin McGuinness har forsøkt å forhindre ved å kreve en offentlig gransking av skandalen.  http://www.irishtimes.com/news/politics/brokenshire-highly-likely-to-call-northern-elections-1.2932972

I den forbindelse krevde han også at førsteminister Foster midlertidig fratrådte sitt verv. Dette nektet hun, og hun overlevde også en avstemning om mistillit i det nord-irske parlamentet i Stormont. Dermed tok McGuinness sin overraskende beslutning, noe  som høyst sannsynlig vil føre til nyvalg i Nord-Irland i løpet av to måneder. Det kan rokke alvorlig ved et 10-årig samarbeid mellom tidligere dødsfiender i den sekteriske krigen mellom protestantiske lojalister og republikanske irske nasjonalister. McGuinness var på mange måter den som brøt isen da han utviklet et nært samarbeid med Ian Paisley, den første førsteministeren i koalisjonen og den mest framtredende britisklojale unionisten gjennom «The Troubles». Men samarbeidet med Arlene Foster har derimot knirket faretruende.

Nyvalg med brexit-komplikasjoner?

Den aktuelle konflikten omkring «cash for ash»-saken er tydelig nok. Men bakom synger dels en omfattende misnøye blant Sinn Fein-supportere om et samarbeid med lojalistene i DUP som har blitt for tett. Sinn Fein har alltid bygd seg opp som et anti-establishment-parti, noe de tydelig framstår som i opposisjon i republikken Irland. Dette imaget har blitt vanskeligere å opprettholde i Nord fordi partiet blir ansvarliggjort for politikken til de som alltid har vært hovedmotstanderne. Dette har blitt enda tydelige i kampen om brexit. Det spekuleres nå i om statsminister Theresa May for å vinne en eventuell brexit-avstemning i parlamentet, må ta taktiske hensyn for å holde DUPs parlamentsmedlemmer i London i folden, framfor å vektlegge de langsiktige virkninger for fredsavtalen i Nord-Irland:

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-latest-news-theresa-may-northern-ireland-dup-votes-peace-process-a7519106.html

Ved siden av London og noen få andre byer i Sør-England, var det kun Skottland og Nord-Irland som hadde tydelige flertall for å forbli i EU under folkeavstemninga 23. juni i fjor. Sinn Fein var markante brexit-motstandere både i nord og i sør, og ledende folk i partiet har advart mot følgene av en brexit for grensa som deler Irland. McGuinness hevdet nylig at «a hard Brexit» ville kunne gi tilbakefall til «ei hard grense», slik alle som opplevde den militære kontrollen mellom nord og sør under konflikten husker det.

McGuinness stiller, direktestyre fra London truer

Også det nord-irske sosialdemokratiske partiet SDLP frykter konsekvensene av et maktvakum der London igjen overtar styringa over «the six counties» og man dermed underlegges en «hard brexit»-regjering. Derfor kreves det at en felles styring fra både Dublin og London må tre i kraft hvis Nord-Irland nå går inn i et langvarig interregnum og manglende styringsløsninger. https://www.theguardian.com/politics/2017/jan/11/northern-ireland-british-irish-rule-sdlp-dup-sinn-fein

Det har også vært spekulert i om Martin McGuinness vil bli erstattet med en annen kandidat til ministerposten i valgkampen som kommer. Det skyldes McGuinness’ sykdom, som han selv har opplyst dreier seg om en hjertekomplikasjon. Diskusjonen blant kommentatorer går også om hvorvidt hans fratreden varsler endringer i Sinn Feins ledelse, særlig med tanke på de to jevngamle Gerry Adams og McGuinness som har dominert partiet siden før fredsprosessens tid. Mye tyder på at McGuinness stiller på ny. Han har en enestående posisjon som en av IRAs tidligere ledere, «omskolert» til respektert statsmann som har mye av æra for at freden er etablert og stabil. Samtidig er det en merkbar utålmodighet i og langt utenfor Sinn Fein om å gjenreise kampen for et samlet Irland. En slik prosess vil måtte ende opp i en folkeavstemning i Nord-Irland om å tilslutte seg republikken i sør. Det er et langt lerret å bleike, men økt spenning rundt en nye grensebarriere kan bli en pådriver i så måte.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s