Nytt parti vil vokse på Italias ungdomsprotest

matteo-renzi-beppe-grillo[1].jpg

-Tre av fire italienere under 32 år stemte nei til reformen, sier Stefano Fassina, tidligere visefinansminister som har brutt med Matteo Renzis parti. I februar stifter den italienske venstrealliansen nytt parti i håp om å ta stemmer både fra Renzi og Beppe Grillos bevegelse.    

Den italienske folkeavstemninga mot de foreslåtte grunnlovsendringer søndag ga et overraskende resultat, både for ja- og nei-sida. På forhånd var det spådd at en høy valgdeltakelse kunne bli valgets joker, til fordel for statsminisiter Matteo Renzi og hans regjering utgått fra Partito Democratico (PD), partiet Renzi også leder. Stefano Fassina er en av de glade to dager etter valgnatta.

Nei fra de unge og de med lavest inntekt

-Jeg ble veldig overrasket. Den høye valgdeltakelsen, nær 70%, er det høyeste vi har hatt i folkeavstemninger. Og spesielt gledelig er det at tre firedeler av ungdommen stemte nei. Dette er både en protest mot Renzi og de forslag til grunnlovsendringer som han nærmest har framstilt som sin egen fortjeneste, men også et uttrykk for frustrasjonen og sinnet som fins blant særlig de unge etter år med budsjettkutt og «austerity». Tallene hans bekreftes til overmål av Financial Times som  skriver at 80% av ungdom mellom 18 og 24 år stemte nei: https://www.ft.com/content/020460c8-bad8-11e6-8b45-b8b81dd5d080-. Arbeidsedigheten blant unge i Italia er på 37,1 %, og sjøl om den har sunket svakt fra sitt høyeste nivå, er ungdomsledigheten i ferd med å skape en tapt generasjon.

-Det er også et tydelig velstandsgap eller klasseskille i stemmegivninga. mange under gjennomsnittlig inntekt stemte nei, ikke bare i de fattigere sør-italienske regionene, men også i storbyene, sier Stefano Fassima på telefon fra Roma. Han var visefinansminister i den PD-regjeringa som Matteo Renzi overtok i 2013 etter å ha vunnet valget som partileder, men gikk ut av partiet i protest mot det han oppfattet som Renzis utilbørlige maktbruk. Siden den gang har ei parlamentarisk utbrytergruppe fra Partito Democratico og et nettverk fungert som alliansen Det italienske venstre med 35 parlamentsmedlemmer i underhuset og 10 medlemmer i senatet. Flere framtredende folk har brutt med Renzi, ikke minst etter at han laserte sine forslag til liberalisering av arbeidslovene, som i reine Thatcher/Blair-stilen gjorde det vanskeligere for fagforeningene å organisere seg og lettere for arbeidsgivere å si opp folk. Som svar på dette gikk lederen for det fem millioner medlemmer store fagforbundet CGIL, Susanna Camusso, ut og erklærte at hun ikke lenger ville stemme på Renzis PD.

Nytt venstreparti, ny anti-euro-giv

I slutten av februar møtes utbryterne fra Partito Democratico med folk fra den økologiske venstresida og anti-globaliseringsbevegelsen, de som de siste årene har operert som et nettverk, for å danne partiet Det italienske venstre. I tillegg til Stefano Fassima finner vi  blant initiativtakerne til partistiftelsen også Sergio Cofferati, tidligere generalsekretær i fagforbundet CGIL og medlem av det europeiske parlamentet (MEP) siden 2014.

525047590[1].jpg

Bildet: Stefano Fassina, initiativtaker til å stifte nytt venstreparti i Italia i februar.

-Nettverket har i dag 10.000 medlemmer. Det er ikke mye, og jeg håper vi skal vokse til 30.000 raskt. Hvis det blir nyvalg i løpet av våren, noe som per i dag er umulig å si, så har vi svært dårlig tid til å organisere oss. Det vi kan håpe på er kanskje 6-8 prosent av stemmene. Vi innser jo at Beppe Grillos Femstjernesbevegelse, Movimento 5 Stelle (M5S), har fanget opp mye av den motstanden som vi som parti er avhengig av å få støtte fra, sier Fassima.

-Det nye partiet vil ikke få en marxistisk plattform, selv om jeg kommer fra en slik tradisjon. Det vil bli et mer utvidet venstreparti på linje med Die Linke og Parti de gauche, henholdsvis det tyske og det franske venstrepartiet og deres euro-kritiske posisjon, sier Fassima som er med i det europeiske nettverket Lexit – Left Exit – hvis primære mål er å koordinere kampen mot euroen i EU-systemet. Han har blant annet tatt til motmæle mot Yanis Varoufakis, den tidligere finsansministeren i Hellas som har startet den organisatoriske nyskapningen på tvers av landegrensene, Diem25, med formålet å «demokratisere EU».

– Det er ulike syn på EU i det nye partiet. Men jeg mener vi må ut av euroen, og der ser vi at den italienske opinionen  har endret seg raskt i løpet av det siste året både som følge av at statsminister Tsipras måtte bøye kne for EU-kommisjonen og brexit-avstemninga. Eurosona er det farligste spørsmålet som er på bordet i EU nå. Euro’en representerer det motsatte av hva venstresida trenger, nemlig muligheten til å devaluere egen valuta. Det ser flere og flere folk fra arbeiderklassen her i landet, og det er et standpunkt som vi ikke kan akseptere at blir stemplet som nasjonalistisk eller preget av fremmedfrykt, slik vi ser forsøk på over alt i EU nå. Derfor stiller vi oss bak kravet om folkeavstemning om euroen, slik også Beppe Grillos M5S-parti gjør, sier økonomen og partistifteren Fassina.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s