Sjakk, men ikke matt. Union busting: I kampen om det europeiske arbeidslivet er posisjonene flyttet tilbake til start, skriver Jonas Bals i Klassekampen.

la-fg-wn-protests-austerity-southern-europe-20-001

Våren 1971 reiste de to svenske journalistene Villy Bergström og Olle Svenning rundt i Vest-Europa, og snakket med organiserte arbeidere, tillitsvalgte og ledere i ulike fagforeninger.

Resultatet ble boka «EEC og fagbevegelsen», en bok som kom på norsk samme år, oversatt av blant andre Rune Slagstad og med forord av Thorbjørn Berntsen. Der møter vi en variert og sterk bevegelse på offensiven. Diskusjonene dreier seg om ambisjonsnivå og marsjtakt for det videre reformarbeidet, hos mange basert på en antakelse om – eller i alle fall tro på – at et sosialistisk samfunn er innen rekkevidde.

De to journalistene uttrykker beundring for den kontante avvisningen de sosialistiske og kommunistiske fagforeningsrepresentantene viser overfor det skandinaviske klassesamarbeidet, men også en viss forundring og skepsis overfor den totale mangelen deres på interesse for elementært reformarbeid. Ingen bryr seg med å få orden i sysakene, som å arbeide for et rettferdig og effektivt skattesystem eller å se lønnskrav i sammenheng med sysselsettingssituasjonen.

Når journalisten og forfatteren Halvor Fjermeros foretar en liknende reise mer enn 40 år seinere, er situasjonen mildt sagt en annen. Det er ikke uten grunn at Fjermeros trekker veksler på en langt eldre svensk reiseskildring, nemlig Ivar Lo-Johanssons bøker om europeisk arbeidsliv fra årene mellom 1926 og 1930. Situasjonen vi møter i «Dagbok från 20-talet» minner mer om dagens situasjon enn hva situasjonen i 1970 gjorde. I Europa anno 2014 reverseres reformene som ble gjennomført i etterkrigstiden i raskt tempo, og mange steder er fagbevegelsen fullstendig marginalisert. Reformarbeidet det nå er snakk om har ofte til hensikt å svekke fagbevegelsens innflytelse over lønnsdannelse og samfunnsutvikling.

Der Bergström og Svenning på begynnelsen av 1970-tallet endte opp i nokså teoretiske diskusjoner om hvor utålmodig arbeiderbevegelsen skulle være, møter Fjermeros ansatte og tillitsvalgte som står med ryggen mot veggen, som på distribusjonssenteret til Amazon i Bad Hersfeld i Tyskland. Senteret ligger i Amazon-strasse (!), en gate hvis navn er talende for hvordan arbeidsgiversiden er i stand til å diktere betingelsene overfor myndigheter som er desperate etter å tiltrekke seg investeringer og arbeidsplasser.

Arbeidsgiverne i det nye arbeidslivet Fjermeros beskriver er ikke fremmede for ideen om en kamplinje. Flere tar i bruk avanserte metoder for union busting, som da mer enn 1000 Amazon-arbeidere i fjor skrev under på et «opprop» der de sa at fagforeningen Ver.di ikke talte deres sak, og at de var fornøyd med arbeidsvilkårene i firmaet.

Fjermeros formidler godt hva som har foregått i «arbeidslivets laboratorium» Tyskland de siste årene, men det som særlig hever kvaliteten på boka er at den drøfter mulige veier ut av uføret. I en tid der mye av det fagbevegelsen driver med er rent reaktiv politikk, med protester og generalstreiker, er det viktig å få eksempler på at det selv i en vanskelig situasjon er mulig å innta offensive posisjoner, og være en formende kraft, fremfor en bremsekloss. Fjermeros presenterer blant annet den såkalte organizing-strategien, der fagbevegelsen bygges opp fra grunnen igjen. Han har også intervjuet forskere som Hilary Wainwright, som har skrevet en bok om reformer av offentlige tjenester initiert av de offentlig ansatte selv, med eksempler fra Newcastle.

Det er lærdommer å hente her for et hjemlig publikum – særlig hvordan man skal forhindre et arbeidsliv der to ansettelsesformer eksisterer side om side, med usikkerhet for en gruppe arbeidere, og solidaritet for de andre. Fjermeros’ bok gir et godt utgangspunkt for strategiske debatter som tvinger seg frem også i vårt eget arbeidsliv, som er del av et større, europeisk bilde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s