Amazon-arbeidernes lange vinterkrig

Amazon 

Det fins 3.500 arbeidere ved Amazons ene kjempelager i Bad Hersfeld, og bare 5-600 av dem streiker for retten til tariffavtale. Fagforbundet Verdi er nøkterne optimister i deres langvarige nålestikk-taktikk mot den amerikanske online-giganten. Av Halvor Fjermeros, (Hessen i Tyskland)

 Gradestokken viste minus seks grader da et dusin streikende arbeidere kom med bannere og plakater foran Amazon-porten klokka seks mandag morgen denne uka. Anlegget kneiser øverst på bakkekammen i et nytt industriområde hvor Bad Hersfelds myndigheter la til rette for nye arbeidsplasser da de gamle forsvant på 1980- og 90-tallet. Amazon kom hit i 1999 og var blant de første som etablerte seg, noe de fikk godt betalt for. Det synlige bevis er at de har fått sin egen gate oppkalt etter seg: Amazon-Strasse Med bindestrek – og stoppskilt på kjøpet. All stans forbudt, herunder arbeidsstans, liksom.

Men Amazon-arbeiderne lar seg ikke stoppe. I alle fall ikke de som er medlemmer i det store fagforbundet Verdi med totalt 2,2 millioner medlemmer i Tyskland. De har holdt det gående med arbeidsstans, for det meste endagsstreiker, siden april i år. Til sammen 14 dager har de vært i streik, og før jul vil nok en arbeidsnedleggelse finne sted midt i den mest hektiske sesongen for den amerikanske varedistributøren. Tyskland er Amazons største marked utenfor USA. Totalt er den tyske arbeidsstokken på 9.000 folk, fordelt på 8-9 ulike lagre. Men nå i jule- og nyttårsrushet øker bemanningen med rundt 30 prosent av korttidsansatte. Selskapet, som er styrt fra Seattle, og benytter det samme konsept hvor enn det etableres, økte sin omsetning med 21 prosent i fjor.

Men det var nettopp spørsmålet om korttidsansatte som ble et vendepunkt for Amazon da de før jul i fjor hentet inn busslaster med spanske og bulgarske arbeidere som ble bosatt under de mest horrible forhold for å jobbe treskift i julerushet. Et tv-program i vinter åpnet øynene på den tyske offentlighet. Både lønns- og arbeidsvilkår bidro til å sette i gang en boikottkampanje mot Amazon.

Løper to mil på skiftet

Det er innkalt til streikemøte i en diger, gammel industrihall i Bad Hersfeld, nå brukt som konsert- og messehall. Etter hvert siger det inn mer enn 400 arbeidere. Frammøte er betingelsen for å motta streikestøtte fra Verdi, og det er neppe tvil om at mange møter fram av den grunn. Debatten preges av et lite mindretall av tillitsvalgte som prøver å lodde stemninga for å gå til en mer langvarig streik nå i julestria. Ønsket om å slå til nå når folk i de tusen hjem bestiller sine julegaver, er en forståelig strategi. Men det er et tveegget sverd, for samtidig som Amazon er sårbare når rushet er størst, har de også økt kapasitet med tusener korttidsansatte. De kan også spille på de andre leverandørsentrene i Tyskland, for bortsett fra i Bad Hersfeld er det bare det neststørste lageret i Leipzig at det også kjøres streikeaksjoner.

Samtidig er det ingen tvil om at det er økende misnøye med arbeidsforholdene i Amazon-bedriftene, både i Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Arbeiderne reagerer ikke først og fremst mot lav lønn, men mot et økende press på ytelse og en nitid kontroll fra ledelsen overfor den enkelte arbeiders produktivitet og tempo.

-Amazons arbeidskultur har endret seg på alle områder siden jeg fikk jobb her i 2001, sier 61-årige Nancy Becker som har ei fortid som industriarbeider bl.a. i Siemens den gang det var en av Bad Hersfelds store bedrifter med 1500 ansatte.

-Kontrollen av de ansatte er en stressfaktor i seg sjøl. Matpausen starter i det klokka ringer. Deretter må vi gå til matsalen og før vi kan spise må vi sjekkes av security mot eventuelt tyvgods. Vi må være tilbake på arbeidsplassen når klokka ringer igjen, og på den måten mister vi kanskje fem minutter daglig av vår påkrevde pause.

Anis Zitoun er 37 år og pakker, men arbeidet i mange år før det som «pick’er», altså den som løper rundt i de enrome lagerlokalene og plukker ut bestilte varer. Han mener at problemet med den amerikanske arbeidsplass-kulturen har vært der i alle de 11 år han har vært i Amazon.

-Vi løper opp til 20 km på hvert skift. Det er et stressende arbeidsmiljø og en ledelse som dels mobber de ansatte. Vi kontrolleres av management for hver vare vi henter og hvert sekund vi «somler». Bruker du for mye tid, blir du innkalt til kontoret hvor det påpekes at du sinker produksjonen, sier Zitoun som er utdannet ingeniør fra Tunisia, men som må nøye seg med arbeid for 11,7 euro i timen for Amazon.

Verdis vanskelige valg 

I streikemøtet i Bad Hersfeld mandag ble det klart for enhver at usikkerheten ved å annonsere en ukeslang streik, slik enkelte slo til lyd for, er problematisk. Aktiviteten i streiken begrenser seg til noen få folk rundt de tillitsvalgte og i forhandlingsutvalget.

-Dette er en arbeidsplass med arbeidere uten erfaring fra fagforeningsarbeid. Mange av dem er unge og mange med dårlige tyskkunnskaper, så det er ikke merkelig at det er få som tar ordet i en forsamling som dette, sier Violetta Block som er frivillig supporter for streiken, men som har arbeidet som praktikant i Verdi som ledd i sine studier. Hun mener det vil være en risikabel strategi å gå inn for en ukes streik. Da må man vite at et stort flertall av de streikende vil kaste seg aktivt inn i kampen og ikke ta det som en gratis ferie.

-Jeg er verken optimist eller pessimist. Jeg er realistisk og innser at dette ikke vil bli noen lett vei til en eventuell seier. Hvis vi skal vinne retten til en kollektiv tariffavtale i Amazon, må vi være innstilt på en særdeles lang og seig kamp. Og vi må være taktisk smidige, for vi står overfor en sterk og smidig motstander som tenker taktisk og spiller på mange hester, sier Mechthild Middecke fra Verdis region i Nord-Hessen.

-Amazon har møtt våre streiker med å høyne julegratialet til de ansatte. De vil for enhver pris unngå en tariffavtale, og vi må være innstilt på å kjempe videre, langt inn i 2014.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s